Slow Food Espanya acaba de fer públics els cuiners i restaurants inclosos en el distintiu Km 0 per al període 2011-2012. Són un total de setanta-dos cuiners que apliquen els criteris que exigeix ​​aquest moviment internacional per potenciar la producció de proximitat i de qualitat.

El president de Slow Food Espanya va fer lliurament de les plaques corresponents a cadascun d’ells el dilluns 19 en el marc de la Fira Al Gusto que es va celebrar aquests dies en el Bilbao Exhibition Center (BEC) de la capital biscaïna.

Són 34 cuiners de restaurants de Catalunya, 14 de Bizkaia, 7 d’Astúries, 7 del País Valencià, 4 d’Andalusia, 4 d’Aragó i 3 del Valle del Tiétar-Gredos.

En aquest projecte són els restauradors els que promouen la seva candidatura a través del Convivium de Slow Food més proper un cop s’apliquen els criteris que s’exigeixen per a la seva incorporació: han d’adquirir directament a tres productors, com a mínim, que es trobin en un radi de 100 quilòmetres del restaurant i en la carta ha d’incloure almenys cinc plats considerats Km 0. Un plat d’aquestes característiques ha de comptar amb un 40% d’ingredients adquirits als productors propers i el 60% restant han de ser ecològics o que estiguin inclosos de l’Arca del Gust de Slow Food.

Amb aquest projecte s’ha impulsat de manera decisiva el teixit econòmic agroalimentari local, i s’ha potenciat als productors compromesos amb la biodiversitat ia defensar la cuina de temporada. Al mateix temps els restaurants inclosos en el Km 0 són un aparador idoni per als productes de proximitat que, en molts casos, corrien risc de desaparició. Slow Food ha inclòs a varis d’ells als catàlegs de Baluards o en l’Arca del Gust.

El moviment SLOW FOOD va sorgir en 1989 en oposició al fast food ia la fast life, per recuperar les tradicions alimentàries locals, lluitar contra la pèrdua d’interès pels nostres aliments, el seu sabor i els seus orígens, i per demostrar com les nostres decisions alimentàries influeixen en el món. El moviment, la idea central és que els productes han de ser nets, justs i saborosos, està present en cent cinquanta països amb una xarxa de cent mil socis agrupats per Convivia, grups de proximitat que treballen per defensar la seva cultura alimentària local. A Espanya s’organitza cada dos anys la fira Al Gusto en el Bilbao Exhibition Center (BEC) en aquesta ocasió del 16 al 19 de desembre, en el marc s’entregaran les plaques acreditatives.