A través del següent enllaç podran trobar les fotografies realitzades durant l’acte de reconeixement Slow Food Km0 realitzades el dia 4 d’octubre a la Seu d’Urgell.

https://zigzagnewmedia.com/nextcloud/index.php/s/456b3atEjtMzm3H

Fotografies lliures  realitzades per Zig Zag New Media

La Seu d’Urgell, 4 d’octubre de 2021

Aquest dilluns dia 4 d’octubre ha tingut lloc, a la localitat de la Seu d’Urgell, l’acte de lliurament de distintius Slow Food-Km0. Unes 150 persones, entre cuineres i cuiners, productors/es del territori, institucions i persones afines a la filosofia del bo, net i just, han pogut gaudir d’aquesta celebració.

La jornada ha estat un reconeixement als restaurants i menjadors escolars que participen en el projecte i també als productors locals, que són la peça clau del moviment Slow Food i gràcies als quals els restaurants km0 poden oferir una cuina centrada en un producte compromès amb el territori, el medi ambient i les persones que hi viuen.

El mercat ha permès conèixer, entre les 10 del mati i les 2 del migdia, una de productors i productores de l’àmbit del Pirineus que treballen alineats amb els valors del col·lectiu i que han ofert, a partir de les 12, diferents demostracions i degustacions dels seus productes, entre els que s’inclouen formatges i làctics, carns i embotits, bolets, condiments i plantes aromàtics, vi, cervesa i altres begudes.

A les 2 del migdia ha tingut lloc l’àpat de transhumància, a través del qual les cuineres i cuiners km0 han volgut retre homenatge als petits productors del Pirineu que mantenen aquesta activitat ancestral cuinant els seus productes i tot el que els envolta.

Finalment, s’han dut a terme els reconeixements a cuineres i cuiners, menjadors escolars i productors compromesos amb Slow Food; així com també dels restaurants que tenen el Cargolet + NET, Cargolet + Just. Com a novetat,  aquest any s’ha fet també un reconeixement especial a aquelles cuineres i cuiners que fa 10 anys que són al col·lectiu. El lliurament dels reconeixements ha anat a càrrec de  Carles Gaig, reconegut cuiner català.

Reconeixements Slow Food-KM0 2021

Actualment el col·lectiu compta amb un total de 51 cuineres i cuiners (17 demarcació de Barcelona, 9 de Girona, 10 de Lleida, 10 de Tarragona, 1 de Menorca, 1 de Mallorca, 2 de Catalunya Nord i 1 de Castelló), dels quals 5 s’han incorporat aquest any: Míriam Soetekou de La República de Burinons (Sant Pol de Mar), Francesco Castellfranco del Ragú (Pineda de Mar), Javier Mazón del Me Time (Blanes), Albert Guillén de Lo Molí (Torre de l’Espanyol) i Moha Quach del el Terrat (Tarragona). Un total de 14 restaurants disposen del Cargolet + NET, dels quals aquest any l’han adquirit els restaurant Cal Fuster (Serrateix), Cor de Carxofa (Benicarló), Es tast de na Silvia (Ciutadella) i Arç-Cerdanya Ecoresort (Cerdanya). Finalment, el restaurant Ca la Maria (Llagostera) és l’únic que disposa del Cargolet + JUST.

Els reconeixements als cuiners més veterans del col·lectiu els han recollit: Martí Rosàs de Ca la Maria (Llagostera), Quim Casellas del Casamar (Llafranc), Joan Luque del Celler dels Joglars (Montardit de Baix), Enric Millà del Dien (Vallfogona de Balaguer), Francesc Rafecas de la Nansa (Sirges), Ramon Gaspà de Lo Ponts (Ponts) i Xavi Fabra del Quintaforca (Nulles).

Pel que fa les escoles, són 17 les escoles que ja compten amb aquest distintiu. D’aquestes, aquest any 2021 s’hi han incorporat l’Escola-Institut el Martinet, de Ripollet del Vallès, gestionada per Ecomenja; i els Alocs (Vilassar de Mar), Joanot Alisanda (Sabadell), Montagut (Santa Susanna), Nabí (Barcelona), Pallaressa (Sant Coloma de Gramenet) i Xoriguer (Centelles), aquestes darreres gestionades per Ecoarrels.

Els reconeixements als productors compromesos s’han centrat en reconèixer la feina de ramaders del territori, en concret: Debosc, pollastres ecològics (Odèn, Solsonès); Brunec, vedella ecològica (Pobellà, Pallars Jussà); Formatgeria Baridà (Bar, Alt Urgell) i Mas la Illa, ramaderia extensiva d’eugues ecològiques (Llanars, el Ripollès).

Podeu descarregar-vos aquí el llistat complert de reconeixements Slow Food Km0 2021.