• El col·lectiu es retroba en una jornada festiva en que es reconeixerà el compromís de restaurants i menjadors escolars de Catalunya que han apostat pel producte de proximitat.
  • L’acte tindrà lloc el proper 4 d’octubre al Parc del Cadí de la Seu d’Urgell

La jornada és un reconeixement als restaurants i menjadors escolars que participen en el projecte i també als productors locals, que són la peça clau del moviment Slow Food i gràcies als quals els restaurants km0 poden oferir una cuina centrada en un producte compromès amb el territori, el medi ambient i les persones que hi viuen. Alhora, pretén ser també un espai per a la creació de xarxa entre restaurants, productors i totes aquelles persones sensibles amb la filosofia Slow Food.

L’obertura del Mercat de la Terra a les 10 del matí donarà el tret de sortida a l’esdeveniment. En aquest, es podran conèixer de primera mà una vintena productors i productores de l’àmbit del Pirineus que treballen alineats amb els valors del col·lectiu i que oferiran, a partir de les 12, diferents demostracions i degustacions dels seus productes, entre els que s’inclouen formatges i làctics, carns i embotits, bolets, condiments i plantes aromàtics, vi, cervesa i altres begudes.

Seguidament es realitzarà la presentació del projecte “Diversificació del cultiu de bolets comestibles amb noves espècies autòctones”, que anirà de la mà d’un tast conduït d’alguns dels bolets, a càrrec de Bolet Ben Fet.

A les 2 del migdia podreu gaudir de l’àpat de transhumància, a través del qual les cuineres i cuiners km0 volen retre homenatge als petits productors del Pirineu que mantenen aquesta activitat ancestral cuinant els seus productes i tot el que els envolta.

La transhumància és la migració estacional dels ramats a la recerca de pastures allà on n’hi hagi.

Un reconeixement + NET i + JUST

Finalment, es faran els reconeixements a cuineres i cuiners, menjadors escolars i productors compromesos amb Slow Food; així com també dels restaurants que tenen el Cargolet + NET, un distintiu propi del col·lectiu que distingeix aquells restaurants que han demostrat un compromís addicional en matèria de sostenibilitat,  mantenint bones pràctiques en l’àmbit de l’energia, la reducció de residus i en l’ús de productes químics o gestió de l’aigua.

Aquest any també es reconeixeran els restaurants que disposen del Cargolet + JUST, que són aquells que han mostrat un compromís amb les persones, col·laborant amb empreses amb component ètica, garantint unes bones condicions de les persones treballadores i treballant en pro del propi col·lectiu.

Com a novetat, aquest any es farà un reconeixement especial a aquelles cuineres i cuiners que fa 10 anys que són al col·lectiu. El lliurament dels reconeixements anirà a càrrec de Carles Gaig, reconegut cuiner català.

Per a més informació, consultar el programa complert aquí.

L’acte compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, el Consell Comarcal de la Seu d’Urgell, l’Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran, el Grup d’Acció Local Alt Urgell-Cerdanya, Culligan, Logoscan i VallsLàser.  També compta amb el suport organitzatiu de Raiels, cooperativa responsable de la Secretaria Tècnica del col·lectiu de Cuineres i Cuiners Slow Food-Km0.