El col·lectiu de cuineres i cuiners Slow Food-Km0 ha reprès l’activitat aquesta tardor amb l’organització de la 1a Fira de Formatges-Pirineus Slow Food, una jornada gastronòmica enfocada a facilitar el contacte entre formatgeries dels Pirineus i les cuineres i cuiners del col·lectiu, i poder continuar avançant d’aquesta manera cap a una cuina que incorpori aliments que s’obtenen en un territori proper i segons tècniques respectuoses amb el medi ambient.

 

L’esdeveniment s’ha realitzat a Mas d’Eroles (Adrall), una de les formatgeries participants a l’acte i que alhora, és membre del col·lectiu de Cuineres i Cuiners Slow  Food-Km a través de l’Espai de Tast Mas d’Eroles.

 

Després d’una xerrada de l’amfitrió, cuiner i restaurador Salvador Maura, els formatgers assistents han parlat dels seus productes i del seu lligam amb el territori i hi han ofert un tast.

 

A continuació, 6 dels cuiners del col·lectiu han elaborat sis plats amb sis formatges per als més de 50 assistents. Així, Jordi Limon, del restaurant Somorrostro de Barcelona, ha presentat un tatin de carbassa amb formatge Roques Blanques del Molí de Ger; Sergi Ortiz, del restaurant Antic Forn de Cervera, ha fet un brioix xinès farcit de formatge blau del Mas d’Eroles, tomàquet d’estiu i sisho; Carme Picas, del restaurant Ginjoler de Sant Feliu de Guíxols, ha cuinat pebrat d’Ossera amb salmorejo, tomàquet rostit i figues; Xavier Fabra, del restaurant Quintaforca de Nulles (Tarragona), una  tartiflette de formatge de cabra, patata i papada confitada de porc; Marcel Cardona, del restaurant Cal Fuster de Viver i Serrateix (Barcelona), un caneló de carbassó amb mousse de formatge Baridà i pesto, i Salvador Maura, de l’Espai de Tast Mas d’Eroles d’Adrall, un gelat de fogassa amb pera, gengibre i mel.

 

La jornada ha permès l’establiment de contacte entre els professionals formatgers i les cuineres i cuiners, facilitant d’aquesta manera la resolució de dubtes i l’aprofundiment en aspectes tècnics i/o culinaris dels formatges.

 

Més d’una cinquantena de persones, entre professionals de la restauració del col·lectiu Cuineres i Cuiners Slow Food-Km0 i elaboradors de formatges dels Pirineus, han participat en aquesta jornada gastronòmica, contribuint d’aquesta manera a l’enfortiment i l’aproximació de les relacions entre el sector gastronòmic i la pagesia local.