Víctor Regàs i Markel Cormenzana
Rigor amb la temporalitat i el producte local. Canvis de carta segons microtemporades i creació d’una xarxa de petits productors descentralitzats locals.
Espai Puntual
Plaça Sant Cugat, 1
08003 (Barcelona)
T. (+34) 722 74 23 26
info@espaipuntal.com
De dilluns a diumenges de 12:30 a 23h.
Dimarts tancats
Preus:
Bar 25€
Restaurant 50€
Aquest restaurant del barri de La Ribera, vol anar més enllà i ser, a més, un agent de canvi. Va ser arrel de la pandèmia del Covid-19 que aquests dos amics van decidir unir-se per capgirar-ho i oferir una nova manera de fer, que aconseguís almenys en una petita part, millorar el funcionament dels sistemes alimentaris.
Aquest restaurant de plats emprats amb processos ancestrals i pensats per compartir i clarament de caire mediterrà, es troba en un antic edifici del s.XVIII del qual han deixat vista la pedra original i han sabut treure suc de l’arquitectura, obrint grans finestrals per deixar pas a la llum natural.
Espai Puntal, barri de la Ribera (Barcelona), va néixer en l’ull de l’huracà d’una pandèmia global amb una visió nítida: fer del restaurant una plataforma de transformació.
Menjar bé, fent bé amb el que mengem és possible. Vivim en un context complex en el qual s’embullen la crisi climàtica, els conflictes geopolítics, l’escassetat de recursos, la reducció de la biodiversitat i la volatilitat econòmica. La realització que l’alimentació travessa cadascuna d’elles suposa el germen del projecte Espai Puntal.
La restauració col•lectiva suposa, a més d’una de les formes més eficients d’alimentació a nivell energètic i econòmic, una important palanca de canvi per a crear sistemes alimentaris més justos, sostenibles i resilients. Especialment, si tenim en compte el doble rol que aquests tenen com a grans compradors i difusors de pràctiques alimentàries. Els restaurants són els aparadors de la indústria agroalimentària, espais de contacte entre el món rural i els hàbits de consum. Cada plat en un restaurant sostenible és un prototip de l’ecosistema local/regional que ens imaginem. «Decidint incorporar diversitat de varietats locals de vegetals en el nostre menú, estem automàticament contribuint a uns paisatges locals més rics i diversos» comenta un membre de l’equip fundador del projecte.
Localitat, microtemporalitat i artesania són els tres pilars que apuntalen la seva aposta gastronòmica i que determinen els límits dins dels quals la creativitat pot brillar. Fer més amb menys i ser capaços de fer brillar l’elegància del senzill. En els dos anys de marxa del projecte s’ha configurat una xarxa de petits productors ecològics i responsables que són l’ànima de la casa. Projectes vitals de veritables custodis del territori: mar, riu, bosc, muntanya i plana.
«Ser estrictes amb la temporalitat ens obliga a l’ús de tècniques de preservació: fermentats, maduracions, fumats, adobats…» el que determina un altre dels trets identificatius de la cuina del Puntal.