CEBA D’EN CAMPENY

DESCRIPCIÓ BREU

Ceba mes aviat plana de tonalitats que va del vermell al rosat fins el blanc.

Conreu primerenc, s’acostuma a sembrar el setembre i plantar posteriorment quan les cebes tenen uns 15 o 20 cm de llargada amb solc adobats amb fem vells el mes de novembre, iniciant-se la seva collita per  tendres el mes d’abril i seques el mes de juny .

Es pot consumir tant en cru com per guisat( sofregit, rostit, sopes, etc) i elaboracions medicinals ja que entre moltes qualitats es un bon expectorant.

A part del seu valor gustatiu i gran dolçor creiem molt important la seva recuperació ja que el fet de ser més primerenca supleix un període, a on la ceba anomenada de Figueres de característiques gustatives semblants  i la de les més ben considerades a Cat te en aquest moment una mala conservació.

ÀREA HISTÒRICA DE PRODUCCIÓ / CONNEXIONS AMB GRUPS LOCALS:

Vallès Oriental, Pla de Barcelona.i Maresme,

Tot i que en aquesta darrera comarca una possible variant anomenada de sang de bou, d’un vermell més fosc que pot confondre.

Per la poca producció que hi ha la venda esta limitada a la venda directa del productor al consumidor.

REFERÈNCIES HISTÒRIQUES FIDELIGNES SOBRE LA SEVA PRESÈNCIA AL TERRITORI I, EN EL SEU CAS, DOCUMENTACIÓ QUE LES ACREDITI:

Primer quart de S. XX es conreava a Caldes de Montbui explicat per Joan Picanyol de record de la seva familia i l’Etern Verdaguer de Can Casavella de Lloartet de Llinars del Vallès.

Tot i que la llavor ens la va cedir gratuïtament un dels darrers productors d’aquesta ceba a nivell cassola el Joan Guarch de Can Ros del Canyet de Badalona.

Referència escrita: catàlegs del s, XIX de la casa de llavors de Can Nonell de Mataró i Barcelona.

Recepta del sofregit i melmelada de ceba.

¿EL PRODUCTE S’ELABORA AL ÀREA HISTÒRICA DE PRODUCCIÓ?

Sí.

NOMBRE DE PRODUCTORS

3.

NOM I COGNOMS DELS PRODUCTORS

La  Verdolaga Llerona, Les Franqueses

Joan Picanyol Caldes de Montbui.

Joan Guarch Can Ros El Canyet Badalona.

ES GARANTEIX QUE EL PRODUCTE TOTALMENT LLIURE DE OGM?