PATATA DEL BUFET

EXISTEIXEN DOS VARIETATS: BUFET BLANCA I BUFET NEGRA

DESCRIPCIÓ BREU

Producció de patata de muntanya. Patata de cicle llarg i recol · lecció tardana. Hi ha dues varietats: la blanca i la morada o negra. És una planta de productivitat baixa, la qual cosa encareix el producte. El seu aspecte extern és irregular, caracteritzat per la presència de brots o ulls, de mida mitjà. El seu cicle giográfic de cultiu s’inicia al Pirineu (en altitud. Alinyà, Cabrils, etc) per baixar després a Prepirineu. Patata d’alt prestigi popular (molt reconeguda). Textura cremosa i molt aromàtica amb cert toc dolç que recorda la castanya.

ÀREA HISTÒRICA DE PRODUCCIÓ / CONNEXIONS AMB GRUPS LOCALS:

Comarques de: Osona, Garrotxa, Ripollès, Cerdanya, Urgell, Solsonès

REFERÈNCIES HISTÒRIQUES FIDELIGNES SOBRE LA SEVA PRESÈNCIA AL TERRITORI I, EN EL SEU CAS, DOCUMENTACIÓ QUE LES ACREDITI:

El cultiu es remunta sobre finals del Segle XIX. Anteriorment es conreava en zones més elevades sobretot com llavor ja que sortia més sana sense degenerar i en superfícies petites. Pràcticament era de les úniques patates que es conreaven al país i sens dubte va ser la que millor es va adaptar a les riques terres de les comarques centrals del país. La varietat blanca està emparentada directament amb una varietat de la Bretanya anomenada Institut Boveur (la fonètica del nom es va adaptar com bufet o bufet a Catalunya) i tradicionalment (més de 100 anys) s’ha tancat el cercle comprant llavor a Bretanya, plantant al Pirineu per la seva conservació genètica i ella mateixa s’ha adaptat per a posteriorment plantar-la amb fins productius en terres més baixes. No obstant això la varietat morada sembla que va ser una mutació espontània de la planta i que gràcies a la consciència dels agricultors que la conreen s’ha anat guardant.

En aquests moments hi ha una Associació de Productors de Patata del Bufet d’Orís (localitat en què se celebra anualment un mercat per a la venda d’aquesta patata amb una durada de tres a quatre caps de setmana fins que s’esgoten les existències). La majoria d’aquests agricultors cultiven la varietat blanca per ser més coneguda entre els consumidors, i només dos d’ells (ecològics) conreen també la varietat morada (de més qualitat organolèptica però en un reial perill de desaparició)

Es calculen entre 25.000 i 40.000 kgs a l’any, depenent de la bondat del temps i la collita

¿EL PRODUCTE S’ELABORA AL ÀREA HISTÒRICA DE PRODUCCIÓ?

Si encara que tambe en altres comarques.

NOMBRE DE PRODUCTORS

Aproximadament hi ha uns 15 productors

NOM I COGNOMS DELS PRODUCTORS

ASSOCIACIO DE PRODUCTORS DE LA PATATA DE L’esmorzar D’ORÍS, en convencional.

HORTALANS DE MANLLEU, LA TEULERIA DE CORCÓ (Osona), en ecològic i biodinàmic

JOSEP M Gamissans, La Guixa (Osona), en ecològic

JOAN Pujantell, La Canalda (llavor)

ES GARANTEIX QUE EL PRODUCTE TOTALMENT LLIURE DE OGM?

SI.