Més d’una cinquantena de persones, entre cuineres i cuiners del col·lectiu, tofonaires i productors locals han pogut gaudir aquest dilluns dia 27 de gener d’una complerta jornada entorn l’interessant producte de la tòfona.

La primera activitat de la jornada ha estat una sortida a caçar tòfones amb gossos, dins el terme de l’Esquirol. En acabar, el grup s’ha desplaçat a ca l’Ignasi, on s’ha pogut gaudir d’un esmorzar amb productes de la zona, que s’ha complementat amb petites parades de tofonaries i productors locals que elaboren productes amb tòfona.

Una interessant taula rodona amb tofonaires professionals ha permès conèixer els orígens d’aquesta activitat a la zona, així com altres aspectes vinculats a la seva cerca, cultiu, propietats i història. L’amfitrió Ignasi Camps ha complementat aquesta xerrada amb una demostració sobre com preparar mantega amb tòfona i també una xerrada sobre les potencialitats que té la tòfona en la cuina.

En el sí d’aquestes xerrades s’ha posat en comú la importància de treballar sempre amb el tòfona de proximitat, i garantir que aquesta hagi estat recollida d’una forma respectuosa amb l’entorn. A nivell culinari, s’ha aprofundit en les possibilitats que ofereix la tòfona en un model de cuina tradicional i arrelada al territori.

Finalment, i com no podria ser d’una altra manera, la jornada s’ha culminat amb dinar de tastets amb tòfona, integrat per 8 plats pensats i cuinats per cuineres i cuiners del col·lectiu, amb la voluntat de presentar d’aquesta manera les possibilitats culinàries que ofereix aquest interessant condiment.

 La jornada ha esdevingut un èxit, aplegant en un mateix espai a tofonaires, productors locals i cuineres i cuiners Slow Food Km0. El coneixement, l’aprenentatge, l’intercanvi, la bona cuina i els valors del bo, net i just han impregnat aquesta nova jornada del grup de Cuineres i Cuiners Slow Food Km0.

La jornada ha comptat amb la col·laboració de l’ajuntament de l’Esquirol, el Consell Comarcal d’Osona i Osona Turisme.