Aquest 18 de març l’Ametlla de Mar s’ha vestit de de festa per acollir l’acte anual del Lliurament del distintiu Km0-Slow Food a restaurants i menjadors escolars. Una gran carpa situada al Moll Pesquer (La Cala) ha estat l’escenari d’una festa ja consolidada que, després de 10 anys de la seva celebració, impulsa el grup de cuineres i cuiners que aposten de manera forma per la cultura del bo, net i just.

Des de les 10 del matí i fins a les 2 del migdia el Mercat de la Terra ha esdevingut un espai per al coneixement de petits productors i elaboradors d’arreu de Catalunya que segueixen també la filosofia del bo, net i just; molts d’ells ecològics. Durant aquest mercat, les persones assistents han pogut conèixer de primera mà més d’una cinquantena de petits i interessants projectes, així com també degustar-ne els seus productes, a través de tastos proporcionats pels mateixos productors.

Altres activitats paral·leles han complementat l’activitat de matí: una conferència sobre Pesca Sostenible a càrrec del Director General de Pesca, Sr. Sergi Tudela; i la presentació del llibre “La Cuina Tradicional de la Cala”, de M. Teresa Nolla i Gabriel Comes; ambdós actes molt concorreguts tant pel col·lectius de cuineres i cuiners com també per gent de l’Ametlla de Mar. Tot seguit, s’ha realitzat  la reunió de cuineres i cuiners, en que s’han exposat  les principals activitats realitzades durant aquest any, així com també les previsions de futur.

El “Tast Km0”, dinar dissenyat i preparat pels 7 restaurants del convivium Slow Food Tarraco,  ha estat un altre dels moments estrella de la jornada, en que unes 250 persones assistents han pogut degustar la cuina de terres tarragonines basada en criteris del bo, net i just; amb música ambient de Paco en la Luna. Un showcooking a càrrec de postres de l’Ametlla de Mar a càrrec de Gessamí Caramés ha acompanyat el moment de la sobretaula del dinar.

L’acte més esperat de la jornada, el Lliurament de Cargols, conduït per Ruth Troyano i Josep Sucarrats, s’ha iniciat  amb l’entrega dels premis a productors compromesos, reconeixement que atorguen els propis cuineres i cuiners a aquelles iniciatives que es consideren rellevants per la seva implicació en els valors del bo, net i just.  Els projectes reconeguts amb aquesta categoria han estat: L’Espigall, Bolet Ben Fet, l’Escairador, Senglar de Girona, la Segalla i Tòfona de la Conca. Un reconeixement que ha estat molt valorat per part de tots els productors que l’han rebut i que els anima a continuar treballant en el seu projecte, malgrat els reptes que sovint han d’afrontar.

Tot seguit, s’han entregat els premis a les cuineres i cuiners Km0. En total, 51 cuineres i cuiners de restaurants i 8 de menjadors escolars van rebre el distintiu, aquest any representat per una nova placa de ferro que incorpora el logotip de la Comunitat de Cuineres i Cuiners Slow Food de Catalunya, recentment creada. Aquest any són 11 els nous restaurants que s’incorporen a aquest projecte, així com també 7 nous menjadors escolars (gestionats per Ecomenja) que es sumen a l’única escola que fins ara comptava amb aquest reconeixement. Així, els menjadors escolars és un nou projecte que comença a créixer en la família del bo, net i just, però en l’àmbit de l’educació alimentària, a les escoles.

Finalment, s’ha lliurat també una placa a l’alcalde de l’Ametlla de Mar, en Sr. Jordi Gaseni, com a mostra d’agraïment per la implicació que tant l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar com la seva ciutadania han tingut en l’organització de l’acte.

Un any més, el projecte Slow food-Km0 creix, es consolida i es dóna  a conèixer al territori. La jornada de lliurament de cargols és sempre un punt de retrobament entre cuineres i cuiners, productors i productores i altres persones afins projecte, que ajuda a fer xarxa en el sí d’una jornada festiva i de celebració. Un punt d’inflexió que anima i dóna forces a totes les persones que hi participen a continuar treballant de manera coordinada pel bo, net i just. Aquest any, a més a més, la implicació i participació de la població on s’ha dut a terme ha estat també un element que ha donat força i valor afegit a l’acte, sent una mostra real d’un projecte gestat i impulsat amb la participació i implicació de tothom!

Moltes gràcies a totes aquelles persones que ho han fet possible!!

 

RESTAURANTS CATALANS KM0-SLOW FOOD 2019

Nota: els restaurants indicats amb l’asterisc (*), són els nous restaurants o menjadors escolars del 2019.

Balears :
Sílvia Anglada ES TAST DE NA SÍLVIA Ciutadella
 
Catalunya Central:
Carme Clotet NIU NOU Bagà
Ignasi Camps CA L’IGNASI Cantonigròs
Marcel Cardona CAL FUSTER Serrateix
Ramon Pau ELS CAÇADORS Ribes de Freser*
 
Empordà:
Carles Fabregó.ANTAVIANA Figueres
Carme Picas. El Ginjoler. Sant Feliu de Guíxols
Daniel Nieto MARÍTIM Tossa de Mar
Iolanda Bustos LA CALÈNDULA Regencós
Lola Puig CA LA LOLA Ullastret
Martí Rosàs CA LA MARIA Llagostera
Òscar Bigas INTEGRAL Figueres
Quim Casellas CASAMAR Llafranc
Berta Costa LA BARBERIA Palamós*
 
Garraf:
Francesc Rafecas LA NANSA Sitges
 
Lleida:
Aleix Aytes CAFÈ PESSETS Sort
Jeremy Gaillard ESPAI DE TAST MAS D’EROLES Adrall
Enric Millà EL DIEN Vallfogona de Balaguer
Ramon Gaspà LO PONS Ponts
Sergi Ortiz L’ANTIC FORN Cervera
 
Maresme :
Jordi Fontdeglòria LASAL DEL VARADOR Mataró
 
País Català:
Aurélia Mari VIA DEL VI Perpinyà
Victoria Robinson. LA CUISINE-COMPTOIR. Collioure
Renaud Caspar MENJE ECAILLE Argelès sur Mer*
 
Pirineus:
Joan Luque EL CELLER DELS JOGLARS Montardit
Adrià Porta EL RASTELL La Seu d’Urgell*
 
Tarraco:
David Amorós LOLA BISTRO Altafulla
Davide Poso EQUILICUÀ. Valls
Montse Queralt MASPUBILLS RESTAURANT ECOLÒGIC. Vinyols i els Arc
Ramón Martí EL LLAGUT Tarragona
Vicent Guimera L’ANTIC MOLÍ Ulldecona
Xavier Fabra QUINTAFORCA Nulles
Isabel Alejos EL PETIT CAFÈ Amposta*
Maria Luisa Bordera LA BARRACA  L’Ampolla *
Mercè Prado BAR DEL PÒSIT JARDÍ GASTRONÒMIC Cambrils*
 
Vallès:
Bouchra Bendach TARAMBANA Cardedeu
Ignasi Martínez EL BELLVER Tagamanent
Isaac Gómez CAPICUA Cerdanyola del Vallès
Jordi Bonet ESBIOESFERA Cardedeu
Josep Comas Porto EL JARDÍ Parets del Vallès
Stéphanie Calderon ARTESANAL  Granollers
Ignasi Martínez TERRA Llerona*
Marcelino Duque CAN CAMPANYÀ  Castellbisbal*
Pau Gener VINOMIC La Garriga*
 
Vázquez Montalbán BCN:
Francesc Armengol CA N’ARMENGOL Sta Coloma de Gramanet
Gerard Sans EL MERCADER  DE L´EIXAMPLE Barcelona
German Lérida EL FILETE RUSO Barcelona
Jordi Limón SOMORROSTRO Barcelona
Jordi Limón REBELOT Barcelona
Sergio Gil BODEGA LA PENINSULAR Barcelona
Luca Marongiu i Gonzalo Rivière ZERO PATATERO Barcelona*
MENJADORS ESCOLARS KM0  
Marc Esteve ST PAUL’S SCHOOL
ECOMENJA gestionant els menjadors escolars de:
–       ESCOLA CAMINS Les Franqueses del Vallès*
–       ESCOLA CAN BESORA  Mollet del Vallès *
–       ESCOLA MOGENT La Roca del Vallès*
–       ESCOLA WALDORF-STEINER EL TIL·LER Bellaterra*
–       ESCOLA ORIOL MARTORELL (Primària) Barcelona*
–       ESCOLA ORIOL MARTORELL (Secundària) Barcelona*
–       ESCOLA VAIXELL BURRIAC Vilassar de Mar*